Engeland geschiedenis

Een stukje geschiedenis. Het idee van een uitwisseling met een Engelse club is ontstaan in 1991. De eerste reis heeft in 1992 plaatsgevonden naar Middlesbrough.In 1994 zijn de eerste contacten gelegd met Re'al Gima uit Gravesend om een uitwisseling op te zetten en naar nu blijkt is dit een zeer succesvolle formule. Het eerste Engelse bezoek aan Wagenberg was in 1995 en in 1996 zijn wij voor de eerste keer naar Re'al Gima geweest. Sindsdien brengt VCW, met één onderbreking in 2001 vanwege een mond- en klauwzeeruitbraak, om de twee jaar een bezoek aan Engeland. In de tussenliggende jaren zijn spelers en begeleiders van Re'al Gima bij VCW te gast.
Voorgaande jaren zijn we bij ons bezoek aan Engeland steeds met een groep van ongeveer 45 kinderen en 12 begeleiders met bus en een boottocht naar Engeland gegaan. We vertrekken altijd op Paasvrijdag in de vroege ochtend (ca. half 7) en we komen weer terug op Paasmaandag in de avond (ca. half 11). De kinderen verblijven bij gastgezinnen en de begeleiders verblijven in een hotel. Uit voorgaande jaren is gebleken dat de kinderen dit bezoek fantastisch vinden. Veel kinderen hebben dan ook voorafgaand aan het Paasweekend en daarna via o.a. internet veelvuldig contact met Engelse kinderen en ouders. De organisatie in Engeland (Dutch Committee) zorgt voor een programma met leuke activiteiten waarbij gedacht kan worden aan zwemmen, bowlen, bezoek aan een voetbalwedstrijd, bezoek aan London en natuurlijk vooral zelf voetballen in gemixte teams.
 
Terugblik 2015
engeland2015Zo, dat was weer een ontzettend gezellig weekend! Met 34 kinderen en 14 begeleiders reden wij vrijdagochtend vroeg in de morgen richting Calais te Frankrijk. Hier stapte we op de trein om vervolgens met bus en al aan te komen in Dover te Engeland. Dit was vooral voor de buschauffeur weer wennen. Hij moest ineens aan de andere kant van de weg gaan rijden, dit was echter geen probleem voor onze chauffeur. In de middag kwamen we aan in Gravesand. Onze Engelse vrienden stonden ons al op te wachten. Na een gezellige kennismaking gingen alle kinderen met hun gastgezin mee naar huis om aan het avondeten te beginnen. 's avonds moesten ze weer optijd terug zijn om een toernooi te voetballen. De Nederlandse kinderen zaten gemixed met de Engelse kinderen. Bij elk team was er een Nederlandse en Engelse begeleid(st)er. Na het toernooi ging iedereen moe maar voldaan naar het gastgezin om lekker te gaan slapen. De volgende morgen zouden we weer optijd vertrekken naar Wembley. Dit is een stadion waar verschillende sportaktiviteiten plaats vinden. Maar het is vooral bekend omdat het Engelse team zijn thuiswedstrijden speelt in Wembley. Het stadion was erg groot, de kinderen hebben hier hun ogen uitgekeken. 's avonds na het avondeten gingen de kinderen lekker een paar uur zwemmen. Na het zwemmen gingen ze met het gastgezin mee naar huis. De ogen van de kinderen werden met de dag kleiner.
Zondag trokken we een dag op alleen met de Nederlandse kinderen en begeleid(st)ers. Wij zijn met de bus naar de theems gereden. Hier zijn we met een aantal kinderen en begeleid(st)ers in een super hoge kabelbaan gestapt. Deze was wel 1 kilometer lang, ook was hij best wel hoog! Super stoer dat de kinderen erin wilde! Hierna zijn we naar Greenwichparc gereden. Dit is een van de acht koninklijke parken van Engeland. Hier hebben we met zijn allen een leuk voetbaltoernooi gespeeld. 's avonds was het weer tijd voor de welbekende Donkey Derby. Voor degene die niet weten wat het is: 'dit is een wedstrijd waar gewed kan worden. Er zitten 8 personen op een rij. Op ongeveer 10 meter achter hun staat een ezel met een touwtje eraan. Degen die zit die krijgt een stokje in zijn handen en moet zo snel mogelijk draaien zodat het touwtje oprolt. Wie het touwtje het snelst oprolt en dus zijn ezel over de streep krijgt heeft gewonnen'. De Nederlanders deden het ontzettend goed, in de finale zaten we met meer Nederlanders als Engelse. Uiteindelijk heeft begeleidster Lieke van den Boer de eerste prijs in de wacht weten te slepen. Moe maar voldaan ging iedereen weer naar bed. Maandag was jammer genoeg alweer de laatste dag. We hebben nog een voetbaltoernooi gemixed met de Engelse gespeeld. Na dit toernooi kwam het einde toch echt in zicht. De Engelse hadden een supper lekkere lunch klaar gemaakt voor ons. Hierna hebben de kindereb nog een presentje gekregen en is er afscheid genomen. De koffers gingen de bus in, en hier een daar werd een traantje weggepinkt. Gelukkig zien we ze volgend jaar allemaal weer in Nederland! Na een voorspoedigs terugreis kwamen we 's avonds weer terug bij VCW. Hier stonden alle ouders ons al op te wachten. Het was een ontzettend leuk weekend. Wij willen iedereen bedanken die de Engelandreis mogelijk hebben gemaakt. Zonder jullie was dat niet gelukt! Ook willen wij Elsbeth bedanken voor die dit het laatste jaar was. Elsbeth bedankt!!

Wij kijken uit naar volgend jaar! Sportieve groet van de Engeland comissie van VCW Wagenberg

 
Terugblik 2014
Vrijdag 18 april was het zover. Onze Engelse vrienden van Re'al Gima konden we eindelijk weer verwelkomen op Sportpark Heesterbosch in Wagenberg. De gastgezinnen hadden zich verzameld in de VCW-kantine waar ze, na enige vertraging door een file bij Antwerpen, kennis maakten met hun Engelse gasten. Voor een aantal bekende gezichten maar toch ook vele nieuwe gezichten.
Na een maaltijd bij het gastgezin werd het weekend afgetrapt met een football-clinic op vrijdagavond onder de bezielende leiding van Gerard Bayings uit Terheijden. Op twee velden gingen de kinderen en trainers aan de slag om allerlei oefenvormen met bal uit te voeren.
Zaterdagochtend stond een bezoek aan het Feyenoord-stadion in de planning. De gids kon maar niet genoeg benadrukken dat "De Kuip" het mooiste stadion is van Nederland maar daar dachten enkele kinderen met een Ajax-shirt toch echt anders over. De gids kon dat wel waarderen en zal een dag later nog eens geglimlacht hebben. De zaterdagmiddag brachten de Engelse kinderen bij de gastgezinnen door. Op de zaterdagavond stond het eerste deel van het Wereldkampioenschap op Sportpark Heesterbosch op het programma. Alle Engelse en Nederlandse kinderen waren door elkaar heen ingedeeld in landenteams met een Engelse en Nederlandse manager. Een Engelse manager schreeuwde "Come on Germany" om zijn team richting finale te krijgen. Hij kon zich niet herinneren dat hij dat eerder had geroepen. Na de wedstrijden was er nog een mooie afsluiting van deze dag met een disco. Het bleef nog lang onrustig op Heesterbosch, al lagen de kinderen allemaal al op tijd op bed.
Op Eerste Paasdag stond er voor de Engelse gasten traditioneel een uitstapje naar de Efteling op het programma. Joris and the Dragon en The Eagle (Vogelrok) bleken wederom grote favoriet onder de Engelse kinderen. In de avond was het dan tijd voor de Lowland Games. Het "konijn van de fiets schieten" zorgde voor de nodige hilariteit evenals het spijkerpoepen en enkele Engelse begeleiders kregen spierpijn van het lachen.
Maandag was de laatste dag aangebroken van dit mooie weekend met het vervolg van het Wereldkampioenschap. Als verrassende Wereldkampioen kwam België naar voren. Een team dat op zaterdag nog in de finale voor plaats 9 en 10 had gestaan. Na de wedstrijden konden onze Engelse vrienden zich storten op een mooie door de ouders samengestelde lunch. Wat overbleef was voor de overige aanwezigen. Het weekend was voorbij gevlogen en we waren al weer toe aan het afscheid. Na mooie woorden, handenschudden, kussen en hier en daar een traan stapten onze Engelse vrienden in de bus voor de reis naar huis met als tussenstop nog een bezoek aan een Belgische chocoladefabriek.
Wat een fantastisch weekend hebben we achter de rug. Vanaf deze plaats hartelijke dank naar alle sponsoren, gastouders, vrijwilligers en alle deelnemende kinderen. Tot volgend jaar!!
Foto's (foto's en verslagen vanuit Real Gima zijn te vinden via https://www.facebook.com/TheOfficialRealGimaFC)
VCW Engeland Commissie,
Jan Huijbregts, Tamara Rasenberg, Elsbeth van Mook, Erik Diepstraten en Lieke van den Boer.
 
 
Terugblik 2013
Wat een geweldig paasweekend hebben we weer achter de rug. Het begon al op vrijdagochtend rond de klok van acht uur op de parkeerplaats bij VCW. De bus stond klaar om te vertrekken. Nadat iedereen afscheid had genomen konden we vertrekken. We zijn naar Frankrijk gereden waar we de trein hebben genomen richting Engeland. Alle andere jaren zijn we met de boot gegaan dus dat was een nieuwe ervaring. De reis verliep voorspoedig en we kwamen rond 13.00 uur Engelse tijd aan bij onze vrienden van Re'al Gima in Gravesend. Hier stonden de kinderen en ouders ons al op te wachten. Nadat we iedereen begroet hadden konden de kinderen mee met de gastgezinnen.
's Avonds hebben we een voetbaltoernooi gehouden. Dit waren gemixte teams met Nederlandse en Engelse kinderen. Dit was erg leuk. De zaterdag ochtend ging van start bij de gastouders met natuurlijk X-boxen en Playstation. Die taal kennen ze allemaal. Eind van de zaterdagochtend zijn we naar de sportshop geweest. Hier konden de kinderen van alles kopen wat met sport te maken had. Vooral de voetbalshirts waren in trek! De verkoper sprak van een Dutch Invasion en een madhouse. Hierna zijn de kinderen gaan bowlen.
Zaterdagavond zijn we gaan zwemmen. Hier hebben de kinderen maar ook begeleiders zich lekker kunnen uitleven. Na het zwemmen hadden we nog een leuke disco met wat leuke spelletjes. Moe maar voldaan gingen de kinderen weer met de gastgezinnen terug naar huis.
Zondag stond in het teken van Londen. We zijn begonnen met Ducktours. Dit was een bus in de vorm van een lelijke eend. Hiermee zijn we door Londen gereden. Opeens dook de bus zo het water in en gingen we een stukje varen. Zondagmiddag zijn we naar de HMS Belfast (een oorlogsschip) geweest. Dit was een soort museum, alleen dan op een boot. Toen we weer richting de bus wilden lopen stond ineens de Tower Bridge open, hier konden we dus mooi naar kijken. Wel waren we wat later terug bij de gastgezinnen. Zondagavond hadden we de welbekende Donkey Derby, iedereen kon zichzelf hier voor opgeven. Gezegd kan worden dat de Nederlanders het land goed vertegenwoordigd hebben. Na de races zijn de kinderen weer met de gastgezinnen naar huis gegaanom hun spulletjes alweer een beetje in te pakken en lekker te gaan slapen (of gamen).
Maandag was het alweer zover. Nadat we nog een toernooitje hebben gevoetbald, een lekkere maaltijd gemaakt door de gastouders en afscheid hebben genomen van iedereen, moesten wealweer huiswaarts. Hier stonden de ouders ons 's avonds alweer op te wachten.
Wij vonden het een geslaagd weekend!
 
Engelandcommisie VCW
Foto's en filmpjes vanuit Re'al Gima zijn te vinden via: Facebook Facebook pagina Re'al Gima
 
 
Terugblik 2012
Vrijdag 6 april was het zover. Onze Engelse vrienden van Re’al Gima konden we eindelijk weer verwelkomen op Sportpark Heesterbosch in Wagenberg. De gastgezinnen hadden zich verzameld in de VCW-kantine waar ze kennis maakten met hun Engelse gasten. Voor een aantal bekende gezichten maar toch ook vele nieuwe gezichten. Na de welkomstwoorden vertrokken onze Engelse gasten naar de  gastgezinnen voor een maaltijd en nadere kennismaking.
Het weekend werd afgetrapt met een football-clinic op vrijdagavond onder de bezielende leiding van Gerard Bayings uit Terheijden. Op twee velden gingen de kinderen en trainers aan de slag om allerlei oefenvormen met bal uit te voeren. De Engelse managers waren zeer onder de indruk en hebben ondertussen een Engelse vertaling van de oefenvormen aangevraagd. Als klapper op de vuurpijl werd de avond afgesloten met een straatvoetbaltoernooi. De gezellige toon was gezet en de kinderen gingen voldaan naar huis.
De Engelse kinderen konden wel wat slaap gebruiken na deze dag en brachten de volgende ochtend bij de gastgezinnen door. In de middag zijn we vervolgens naar het PSV-stadion gegaan voor een mooie rondleiding in het stadion. In de avond stond het eerste deel van het Europese Kampioenschap op Sportpark Heesterbosch op het programma. Alle Engelse en Nederlandse kinderen waren door elkaar heen ingedeeld in landenteams met een Engelse en Nederlandse manager. Aan het eind van deze avond was, hoe kan het ook anders, Duitsland de winnaar. Een uitspraak van good-old Gary Lineker werd hiermee weer onderschreven. Duitsland verschafte zich hiermee een mooie uitgangspositie voor de tweede ronde op maandag.
Op Eerste Paasdag stond er voor de Engelse gasten traditioneel een uitstapje naar de Efteling op het programma. Joris and the Dragon en The Eagle (Vogelrok) bleken grote favoriet onder de Engelse kinderen. In de avond was het dan tijd voor de Lowland Games. Voor deze avond was een zaklamp benodigd en de grote vraag was waar die dan toch voor nodig was. Oer-hollandse spelletjes als zaklopen, broekhangen, koekhappen en spijkerpoepen zorgden voor de nodige hilariteit en enkele Engelse begeleiders kregen spierpijn van het lachen. Uiteindelijk om 9 uur was het dan zover…. de zaklampen waren benodigd voor zaklampvoetbal!! De lichtinstallatie ging uit en de wedstrijden konden starten. Scheidsrechters lieten veel doorspelen “ik heb niets gezien!” en toeschouwers hadden moeite om het spel te volgen. Na de wedstrijden was er tijd voor een prijsuitreiking en daarna nog een disco. Het bleef nog lang onrustig op Heesterbosch, al lagen de kinderen allemaal al op bed.
De laatste dag was aangebroken. Vanwege de inspanningen van alle voorgaande activiteiten waren niet alle kinderen uit hun bed te krijgen dus ging het vervolg van het Europese Kampioenschap op Heesterbosch wat later van start dan gepland. Als verrassende Europees Kampioen kwam Frankrijk naar voren. Na de wedstrijden konden onze Engelse vrienden zich storten op een mooie door de gastouders samengestelde lunch. Wat overbleef was voor de overige aanwezigen. Het weekend was voorbij gevlogen en we waren al weer toe aan het afscheid. Na mooie woorden, handenschudden, kussen en hier en daar een traan stapten onze Engelse vrienden in de bus voor de reis naar huis met als tussenstop nog een bezoek aan een Belgische chocoladefabriek.
Wat een fantastisch weekend hebben we achter de rug. Vanaf deze plaats hartelijke dank naar alle sponsoren, gastouders, vrijwilligers en alle deelnemende kinderen. Tot volgend jaar!!
Voortdurend zijn we op zoek naar nieuwe leden voor de commissie. Is het niet voor nu dan is het voor de toekomst. Heb je interesse na het lezen van dit verhaal neem dan contact op met één van de commissieleden. We bieden de mogelijkheid om vrijblijvend eens langs te komen bij een vergadering
VCW Engeland Commissie, Jan Huijbregts, Tamara Rasenberg, Elsbeth van Mook en Lieke van den Boer.